Na konferenciji za medije predstavljena nacionalna završnica KMNL-a u Dubrovniku

KMN KON PLAKATKonferencija za medije na temu „Nacionalna završnica Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata“ održana je u ponedjeljak, 23. svibnja, u dvorani sv. Ivana Pavla II. Nacionalna završnica KMNL-a igra se u Dubrovniku od 27. od 29. svibnja, a ovo je prvi put kako je Dubrovačka biskupija domaćin nacionalne završnice. Medijima su program završnice i program festivala mladih, koji je napravljen kao popratni program nacionalne završnice, predstavili Krešimir Marković, predsjednik Biskupijskog odbora za završnicu KMNL-a i koordinator Dubrovačke biskupije za KMNL, Mateo Vodopić, član Župe sv. Obitelj Mokošica pobjedničke ekipe iz biskupije završnice, Ana Marčinko, pročelnica Vijeća za mlade, i mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Program završnice KMNL-a počinje u petak, 27. svibnja, u 10 sati misnim slavljem koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Uzinić u dubrovačkoj katedrali, nakon čega će uslijediti ceremonija otvaranja ispred crkve sv. Vlaha, a koju će otvoriti hrvatski olimpijac i trener RK Dubrovnik Zlatko Saračević.

Tijekom tri dana utakmice će se igrati u trima dvoranama, u Gospinom polju, Mokošici i Župi dubrovačkoj, a u kojima će se za titulu najboljeg boriti 15 ekipa. Na turniru će kao predstavnici Dubrovačke biskupije nastupiti dvije ekipe, Župa sv. Obitelji Mokošica i Župa sv. Mihajla Lapad. Međunarodni karakter završnici donose po jedna ekipa iz Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Na finalni dan u nedjelju, 29. svibnja, u dvorani u Gospinom polju utakmica za treće mjesto igrat će se u 11 sati, nakon čega u 12 sati slijedi revijalna utakmica, a zatim i finalni dvoboj u 13 sati. Nakon finala održat će se ceremonija dodjele medalja i proglašenja pobjednika KMNL-a Crkve u Hrvata. Na samoj završnici sudjelovat će i gost iz Vatikana Santiago Perez de Camino iz sekcije Crkva i sport, Papinskog vijeća za laike.

Oko 250 mladih sudjelovati će na turniru igranjem i navijanjem, a biti će smješteni kod obitelji u župama dvaju dubrovačkih dekanata.

Predsjednik Biskupijskog odbora za završnicu KMNL-a rekao je kako je bio cilj smjestiti mlade baš kod obitelji kako bi se ljudi bolje povezali. Napomenuo je kako posebnost KMNL-a ta što psovka nije dopuštena, odnosno ukoliko do nje dođe onda se igrač kažnjava s dvije minute van igre, a ukoliko dođe do težih riječi onda i isključivanjem crvenim kartonom.

Mateo Vodopić kazao je kako mu čast zajedno sa svojim suigračima nastupiti na završnici nacionalne lige, ali i da je ipak bitnije od svega druženje mladih i stvaranje zajedništva u kojem nije najvažnija pobjeda nego možda čak osvajanje „Fair play“ pokala.

„Festival mladih koji se odvija uz nacionalnu završnicu ima za cilj okupiti sve ono što mladi rade ili programe za mlade koji se rade tijekom cijele godine te uz male modifikacije staviti ih na jedno mjesto i pokazati kako se u Gradu jako puno radi“, kazala je Marčinko te dodala kako je zadatak festivala pokazati kako mladi stvaraju i grade jednu sadašnjost koja može biti na ponos generacijama koje dolaze. Pozvala je sve koji vole nogomet ali i sve one koji prepoznaju priču u koju pastoral ulazi kroz taj jedan sportski duh, da dođu ovih dana i navijaju u svim dvoranama u kojima se igra završnica. Pročelnica Marčinko iz programa festivala za sudionike završnice izdvojila je molitveno meditativnu večer u petak, 27. svibnja, u 20.30 sati u crkvi Gospe od milosrđa u Gospinom polju, ali i dodala kako će animatori i volonteri pomoći u organiziranju nacionalne završnice.

Dubrovački biskup mons. Uzinić također je pozvao sve da dođu bodriti svoje momčadi ali i da se uključe u program festivala, kako bi se pokazao interes i za ove događaje čija važnost nadilazi naš grad. „Pozivam naše ali i sve ostale ekipe da nastoje biti prije svega oni koji će prethoditi propagiranju onih vrijednosti koje želimo propagirati u ovoj nacionalnoj ligi, ali i da svi nakon ovog natjecanja ponesu te vrijednosti svojim kućama“, poručio je dubrovački biskup.

Završnicu Katoličke malonogometne lige Crkve u Hrvata organiziraju Ured za mlade HBK i Vijeće za mlade Dubrovačke biskupije.

Sponzori nacionalne završnice u Dubrovniku su: Dubrovačka biskupija, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Općina Župa dubrovačka, Turistička zajednica, gradski i crkveni muzeji, Dubrovački savez sportova, Rukometni klub hrvatske mladeži, te ostali manji sponzori.

Detaljan raspored utakmica i program festivala možete vidjeti u foto galeriji.

Permanent link to this article: https://mali-brat.com/na-konferenciji-za-medije-predstavljena-nacionalna-zavrsnica-kmnl-a-u-dubrovniku/