Obilježena 660. obljetnica sklapanja “Zadarskog mira”

Osnovna škola „Zadarski otoci“, u suradnji sa Samostanom sv. Frane u Zadru i Gradom Zadrom simbolično je prigodnim programom obilježila ove godine 660. obljetnicu sklapanja Zadarskog mira, važnog povijesnog događaja koji se dogodio upravo u sakristiji crkve sv. Frane, 18. veljače 1358. godine.  Zadarski mir, potpisan između Mletačke Republike i Hrvatsko-ugarskog Kraljevstva, donio je Zadru i čitavoj hrvatskoj obali  i otocima oslobađanje od mletačke vlasti i označio društvenu i gospodarsku prekretnicu na ovim prostorima.

Fra Stanko Škunca je u ime Samostana sv. Frane ukratko upoznao učenike sa Zadarskim mirom i ulogom franjevaca pri njegovom potpisivanju  te ih pozvao da razgledaju samostansku riznicu i vide mjesto gdje je potpisan Zadarski mir. Više o povijesnom, ali i sveukupnom društvenom i gospodarskom značenju ovog događaja govorio je Vladimir Alavanja, umirovljeni kustos Narodnog muzeja u Zadru, a ravnatelj O. Š. „Zadarski otoci“ istaknuo je važnost ovog projekta za djecu i školu te grad uopće.

U ime Grada Zadra i Europske mreže mjesta mira u koju se grad učlanio 2010. godine, Anita Gržan Martinović, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju pohvalila je vrijednu inicijativu škole „Zadarski otoci“ i njihovog ravnatelja Davora Barića, koji u pomoć koordinatorice projekta Anamarije Botica Miljanić i njenih brojnih suradnika već šestu godinu za redom provodi projekt Muzej u školi – baština kulture i mira i koji je, posredstvom samostana i fra Drage Ljevara, našao put i do Grada Zadra i „Europske mreže mjesta mira“ (European Network of Places of Peace). Naime, školski program obilježavanja obljetnice Zadarskog mira uklopio se u programe koje Grad Zadar promiče u okrilju ove europske udruge gradova.

Ova mlada europska asocijacija okuplja mjesta i gradove u kojima su se potpisivali dokumenti kojima se označavao prekid ratova i oružanih sukoba, kako bi promicala ideju mira kao zajednički preduvjet za život i napredak. Organizira znanstvene i stručne skupove i radionice na kojima se, uz interdisciplinarni pristup, govori o ovoj temi svim naraštajima i potiče ih da u svojim sredinama budu promicatelji mira i tolerancije, a pored toga pokreće zajedničke projekte za promociju kulturnog turizma i sl.
Zadar je 2011. bio domaćin zasjedanja 6. sjednice „Europske mreže mjesta mira“, a uvršten je i u projekt „Rute mjesta mira“, koji bi trebao biti  potvrđen od Vijeća Europe kao dio programa „Kulturne rute“,  a što se očekuje u travnju ove godine. Predsjednik Europske mreže mjesta mira, Eduardo Basso za današnji je događaj Gradu Zadru uputio pismo čestitke i potpore manifestaciji, istaknuo važnost promicanja kulture mira, tolerancije i suradnje te pozdravio zadarsku djecu  na kraju pisma riječima:
Hvala Vam što sudjelujete!  Računamo na svih Vas!

Više možete pročitati ovdje.

Permanent link to this article: https://mali-brat.com/obiljezena-660-obljetnica-sklapanja-zadarskog-mira/