PASTIRSKI POHOD ŽUPI KRAPANJ – BRODARICA, 29. VELJAČE 2024. IZVJESĆE BISKUPA

Pastirski pohod u župi Krapanj-Brodarica

4. ožujka 2024. BISKUPIJAISTAKNUTO 490 Views

Pastirski pohod župi Uzvišenja sv. Križa, Krapanj-Brodarica bio je u četvrtak, 29. veljače 2024. Oko 9 sati biskup Rogić je u pratnji Josipa Palića došao u župu gdje su ga dočekali fra Ivan Lelas gvardijan i župnik, fra Drago Ljevar župni vikar i domaćica Lucija.

Pohod je započeo prvim susretom u Dječjem vrtiću Sunce gdje su djeca okupljena u dvije grupe s tetama odgojiteljicama i Ravnateljicom dočekali biskupa i fra Ivana. Bilo je tu zajedničke pjesme i molitve, začuđenih pogleda i pokazivanja igračaka. Nakon druženja s djecom župnik i biskup kratko su se zadržali u razgovoru s Ravnateljicom i djelatnicima vrtića. Uslijedio je posjet Osnovnoj školi Brodarica gdje su biskupa i župnika primili ravnateljica Maja Morić Kulušić, vjeroučitelji Rosanda Vukičević i Robert Šimić razgovarajući o današnjim uvjetima učenja, odgajanja i odrastanja, tolikim novim izazovima koji stoje pred djecom i pred učiteljima. Samo zajednički, ako se svi uključe u odgajanje i poučavanje, kako škola tako i obitelj mogu se polučiti uspjesi koji će svih obradovati. U holu škole bio je kratki susret s osmašima, kandidatima za krizmu.

Nakon posjeta školi uslijedio je odlazak na otok Krapanj gdje je biskupa i župnika dočekala grupa vjernika. U zimskom periodu nema ni stotinjak stalnih stanovnika. Predstavnica župnog zbora pozdravila je biskupa i uručila mu dar: krapanjsku spužvu i lik ronioca kakvi su nekada bili. Župnik fra Ivan i biskup Rogić kratko su progovorili o pastirskom pohodu, Šibenskoj biskupiji, izazovima današnjice te potaknuli vjernike na molitvu za kršćanske obitelji i duhovna zvanja. Kod križa na groblju pored crkve izmolili su molitvu odrješenja za pokojne. Prisjećajući se obilježavanja 500-te obljetnice posvete crkve, prošle godine, vjernici su poželjeli što skoriji novi susret.

Slijedeća postaja bila je crkve sv. Ane u Žaboriću. Desetak vjernika zajedno s fra Dragom Ljevarom dočekali su župnika i biskupa. Razgovor i pozdravi pred crkvom, zvonjava zvona koje je prošle godine biskup blagoslovio, sada radosno zvoni. Susret je nastavljen u crkvi gdje su se okupljeni pomolili za mir u svijetu, te za ljubav, vjernost i zajedništvo u obiteljima. U nekoliko riječi biskup je protumačio pastirski pohod te u glavnim crtama opisao Šibensku biskupiju. Na odlasku vjernici su biskupa obdarili darovima, domaćim proizvodima te se pred crkvom počastili i nazdravili.

Nakon ručka, bila je vizitacija župnog ureda, matičnih knjiga, dnevnika i župne kuće. U 16.30 sati okupili su se glavni župni suradnici fra Ivana i fra Drage. U razgovoru su dotaknute mnoge teme, izazovi današnjice za čovjeka, za obitelj, za mlade. Ponajviše se ipak razgovaralo o kršćanskom odgoju, aktivnom življenju vjere i suradnji u pastoralu.

U 18 sati bila je sveta misa na kojoj se u koncelebraciji pridružio i dekan don Jurica Petković, župnik Primoštena. Crkva je bila ispunjena vjernicima. Osjećala se radost liturgijskog slavlja kroz molitvu i pjesmu. Biskup je u homiliji progovorio o značenju pastirskog pohoda, o vremenu Korizme, kako se služiti prolaznim dobrima a biti zagledan u vječnost s Bogom kao konačni cilj života prema kojem idemo.

Na koncu mise fra Ivan, župnik i gvardijan zahvalio je biskupu na pastirskom pohodu i poželio nove susrete koji će uslijediti u slavlju krizme i župnim blagdanima. I biskup Rogić zahvalio je svim sudionicima pastirskog pohoda na svim mjestima koja su obilazili tokom cijelog dana, te na ovom zaključnom bogoslužju svete mise. Posebna zahvalnost ide fra Ivanu i fra Dragi koji su pred dvije godine odlučili da će dati sve od sebe u opsluživanju ove župe Uzvišenja sv. Križa, Krapanj – Brodarica.

Susret je okončan bratskom večerom svećenika Rogozničkog dekanata.

Više ovdje.

Permanent link to this article: https://mali-brat.com/pastirski-pohod-zupi-krapanj-brodarica-29-veljace-2024-izvjesce-biskupa/