U CRKVI SV. MARIJE Prvi zavjet šutnje nakon 20 godina

U crkvi sv. Marije jučer je, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije, zauvijek posvećena Gospodinu u monaškom životu Marija Skolastika Bešker. Euharistijsko slavlje predvodio je Jeronim Marin, prior Ćokovca. Istaknuo je kako je ovo prvi zavjet u ovoj crkvi nakon punih 20 godina. S njim su koncelebrirali subraća fratri i rektor sjemeništa Zmajević, don Čedomil Šupraha.

– Ne postoji za zadarsku crkvu ljepšeg događaja. Monaško zaređenje je dar ovoj ređenici, nama, ali i zahvalnost Bogu. Monaške redove se često doživljava kao one koji žive na rubu, besposlene. No, monasi su srce Crkve. Lijepo je što ovaj čin slavimo na Bezgrešno začeće Blažene djevice Marije. I ona je bila negdje na rubu, obična mlada djevojka iz Nazareta. U njoj Crkva prepoznaje najuzvišeniji uzor posvećenja Bogu, kazao je podsjećajući kako je na prvu nedjelju došašća započela Godina posvećenoga života. U svom pismu redovnicama i redovnicima papa Franjo im je poručio da očekuje da “probude svijet” jer je proroštvo glavno obilježje posvećena života.

– Najdublje proniknuti otajstvo Isusova života je dano ženama. One dolaze na prazan grob. Sestro Skolastika, Isus te čeka, želi ti dati otajstvo. Neka te ništa ne pokoleba na tom putu, ne boj se, poručio je prior Ćokovca sestri Mariji Skolastici Bešker. Ona je potom izrekla svečane zavjete, te pročitala povelju koju su potpisale ona i časna majka Anastazija Čizmin. Zavjetovala se na siromaštvo, čistoću i poslušnost, prema običajima samostana Sv. Marije. Nakon molitve litanija svetih sestra Marija je iz ruku priora Marina primila prsten zaručnice Kristove, koprenu, kao znak posvećenja, časoslov, pravilo Sv. Benedikta, te vijenac kao ukras. Benediktinke su potom zapjevale “Dođi zaručnice Kristova, dođi, primi krunu što ti pripravi Gospodin, on je Kralj”.

Monaškom posvećenju nazočio je i gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta koji je kazao kako mu je drago što zajednica benediktinki prima novu članicu.

Piše: Ante Rogić

Permanent link to this article: https://mali-brat.com/u-crkvi-sv-marije-prvi-zavjet-sutnje-nakon-20-godina/