Za 661. obljetnicu Zadarskog mira stigao gost iz Portugala

Danas se u samostanu sv. Frane u Zadru, sedmi put zaredom, svečano obilježila 661. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira. Ove godine svečanosti je nazočio i predsjednik Europske mreže mjesta mira (European Network of Places of Peace) Eduardo Basso, a osim njega, svečanost su otvorili i ravnatelj OŠ Zadarski otoci Davor Barić, zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać i pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru Ante Bralić.

Događaj, u sklopu projekta “Baština i kultura mira”, organiziraju Muzej u školi, OŠ Zadarski otoci, Grad Zadar i samostan sv. Frane. Nakon pozdravnih riječi, nastupali su DFS “Donatići”, pjevačka skupina “Dalmatika” Rtina, OGŠ “Svetog Benedikta” Zadar i KUD “Vila Velebita” Jasenice. Puštanjem u zrak balona u bojama zastave mira svečanost je završena.

Zadarski mir mirovni je ugovor sklopljen na današnji dan 1358. godine između Mletačke republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika Anžuvinca, a sklopljen je u sakristiji Sv. Frane u Zadru. Ludovik I. time je pod svoju vlast vratio Dalmaciju, Mletačka Republika odrekla se posjeda cijelog dalmatinskog kopna i svih otoka od Kvarnera do Drača. Zadarskim mirom prvi je put nakon Zvonimira hrvatska obala sa svim svojim otocima bila oslobođena od mletačke

Više fotografija ocdje

Više na stranici ovdje..

Više na stranici ovdje.

Više ovdje.

 

 

 

Permanent link to this article: https://mali-brat.com/za-661-obljetnicu-zadarskog-mira-stigao-gost-iz-portugala/